Hur lång tid tar det att måla ett hus?

Om du nån gång har tillbringat stora delar av sommarsemestern med att måla om fasaden på en sommarstuga, det är du inte ensam om. Falu rödfärg håller i evigheter men blir ännu mer hållbar om den bättras på ibland. Om man däremot ska grundmåla insidan av ett hus, hur lång tid tar det? Här ska vi försöka svara på den frågan.

Vi utgår från en professionell målare

För att vi ska få ett rimligt antagande kommer vi anta att det är en erfaren målare som gör jobbet. Vi utgår också från att denna målare har obegränsat med färg och alla verktyg och penslar som behövs för att utföra jobbet effektivt. Med de förutsättningarna bör en riktigt bra målare kunna grundmåla ett helt rum på fyra timmar. Inkluderat skyddstejp, rolla, finmåla och allt annat som kan behöva göras.

En vanlig villa

En vanlig vill i Sverige antar vi har någonstans runt 140 kvadratmeter boyta. Den har två plan och således 70 kvm boyta per våningsplan. Men utöver sovrum och vardagsrum har vi också ett kök, en entré och minst ett par genomfartsytor som en hall eller något liknande. Sammantaget kan det röra sig om vardagsrum, kök, extra rum, tvättstuga och hall på nedervåningen och lika många rum eller enheter på övervåningen.

Tio rum eller enheter att måla

Vår målare kommer alltså behöva grundmåla tio rum eller enheter för att göra allt jobb inuti huset. Om varje enhet tar i snitt fyra timmar att måla har vi sammanlagt 40 timmars jobb för att måla ett helt hus. Med tanke på att det alltid dyker upp något som ställer till det under en arbetsdag eller att någon del av huset tar längre tid att måla lägger vi till lite tid. Ställtid och extraarbete på en arbetsdag, alltså åtta timmar till.

48 arbetstimmar

Det kan låta lite att säga att man ska måla insidan på ett helt hus på en arbetsvecka samt ytterligare någon dag för att avsluta detaljerna. Men med tanke på hur effektiva duktiga målare är kan det vara rimligt. Att sätta upp maskeringstejp eller använda en flyttfirma direkt, det tar en del tid men att sen rolla en hel vardagsrumsvägg tar inte så lång tid. Dessutom brukar en del erfarna hantverkare hoppa över tejpen och istället måla noggrant och snabbt på samma gång.

Måla 20 hus på en vår

När stora fastighetsägare bygger nya hus brukar de upphandla tjänster i bulkar. En snickerifirma kan få lämna offert på att sätta foder och all interiör på 20 eller 40 hus på en gång. En målare vi pratade med hade fått i uppdrag av sin arbetsgivare att måla insidan på 20 hus på en vår. Han skulle alltså gå från hus till hus i ett nyproduktionsområde och grundmåla vitt i alla 20 husen.

Ta hjälp av en lärling

Eftersom en vårtermin och en hösttermin båda är ungefär 20 veckor vardera stämmer vår överslagsräkning ganska bra överens med det observerade. Om man dessutom tar hjälp av en lärling för jobbet kanske man lyckas måla ett hus på lite mindre än en arbetsvecka och då går kalkylen ihop ordentligt.