Viktigt med rengöring

Olika träsorter har olika egenskaper men likt för samtliga är att dom är väldigt känsliga för vatten och fukt. För att ta hand om sitt trägolv behöver det givetvis hållas rent, inte minst för att smågrus och annat lätt blir till märken om man trampar ner det i träet. När man dammsuger ett trägolv är det viktigt att man använder ett munstycke med borstkant, så att man inte riskerar att göra repor när det far över golvet.

När man sedan torkar sina golv är det viktigt att vara väldigt försiktig med vatten. Man ska heller aldrig använda ett vanligt rengöringsmedel utan det är viktigt att man väljer en fet såpa så att träet får den återfettning det behöver. Var noggrann med att vrida ur skurmoppen så mycket det går, den ska kännas knappt fuktig.

En för blöt mopp mot ett leder till att träet sväller och det kan även bildas fula fuktrosor om man har otur.

Tips

Trägolv kan som sagt vara känsliga, då trä är ett förhållande vis mjukt material och det kan räcka med att tappa något för att ett märke ska uppstå. Möbler lämnar också lätt märken efter sig och ett enkelt sätt att undvika detta är att sätta möbeltassar under alla sina möbler. Man ska också se till att aldrig skjuta eller dra tunga föremål utan hellre invänta hjälp så att man kan lyfta.