Så tar du hand om ditt gamla trägolv

Det finns få saker som gör ett hem så levande som ett vackert gammalt trägolv. Dock kan det bli riktigt slitet och det kräver då en hel del kärlek. Med en golvslipning då och då, samt behandling med lack, olja eller såpa kommer dock ge nytt liv åt golvet – som garanterat kan hålla i flera generationer till.

Genomför en golvslipning

Har man ett väldigt gammalt trägolv som fått många märken och repor kan man behöva genomföra en golvslipning för att jämna till ytan och få bort djupa märken och repor.

Detsamma gäller om man brutit upp till exempel en plastmatta i samband med en renovering och hittat ett trägolv där under som man bestämt sig för att bevara. En golvslipning kan alltså vara nödvändig när golvet är i dåligt skick men det är definitivt inget man behöver göra ofta.

Det enklaste sättet att få en golvslipning genomförd är att anlita en golvläggare som erbjuder denna typ av tjänst. Vill man göra det själv brukar det gå att hyra utrustningen och detta är något man hinner göra på någon dag – beroende på hur stor golvytan är.

Olika behandlingar för olika golv

Trägolv behöver behandlas för att hålla sig fina och här är det viktigt att anpassa behandlingen efter vilken typ av golv man har. Ett lackat trägolv behöver till exempel behandlas med lack och ett oljat golv behöver oljas in med jämna mellanrum.

Är du osäker på vilken typ av trägolv som finns i ditt hem är det klokt att rådfråga med en expert innan du behandlar det. Behandlas det på fel sätt finns en risk att den fina ytan blir förstörd – något man givetvis vill undvika.