Vilka typer av golvmaterial kan jag slipa?

Hus och hem renoveras som aldrig förr. Väggar målas om tapetseras och golven byts ut till förmån för nya – inte helt sällan till billiga klickgolv. Istället för att byta ut gamla golv kan man i många fall genomföra en golvslipning för att få golvet att se mer eller mindre helt nytt ut.

Vilka golvmaterial som går att slipa och renovera kan du läsa nedan, samt saker som är bra att tänka på i samband med att man gör det.

Trägolv

Att ett trägolv går att slipa är knappast en nyhet för någon. Eftersom trä är ett ganska mjukt och känsligt material kan man behöva genomföra en https://golvslipningstockholmslän.se då och då för att bevara skicket på sitt golv. När repor och märken slipas bort får golvet nytt liv och blir redo att användas i många år framöver igen.

När man slipar ett trägolv är det dock viktigt att man använder rätt typ av utrustning för att få ett bra resultat. Många väljer att anlita hantverkare vilket är en bra investering. Olika träslag kan behöva olika typer av behandling och av den anledningen är det klokt att överlåta jobbet till någon sakkunnig.

Parkettgolv

Ett parkettgolv består också till stor del av trä och går därför utmärkt att slipa upp när det börjar bli repigt och tappa sitt ursprungliga utseende. Att utföra en golvslipning på parkett är ungefär detsamma som på ett trägolv – det är bra att använda ordentligt utrustning alternativt anlita någon som arbetar med just golvslipning.

När slipningen är genomförd behöver golvet ytbehandlas för att skydda träet. För parkettgolv används oftast lack men det går även bra att olja in golvet. Gör allt på egen hand är det klokt att be om hjälp i färghandeln när man köper ytbehandlingen. Har man anlitat en hantverkare för att genomföra en golvslipning är det i regel även denna som tar hand om ytbehandlingen.

Linoleum

Även en linoleummatta går att renovera genom golvslipning och ny ytbehandling. Det man bör tänka på när man slipar en sådan matta är dock att ta det väldigt försiktigt – så bara det allra yttersta och skadade lagret slipas bort. Använd ett fint slippapper och prova först på en liten bit för att försäkra dig om att ett eventuellt mönster inte slipas bort.

Även om ett klickgolv är en billig och enkel lösning kan det löna sig att slipa upp och renovera sina golv istället för att byta ut dom. Inte minst för att trä och parkett är material som ger liv i rummen.